Baktérie vs Spóry baktérií

Rozdiel medzi baktériami a spórami baktérií

Čím sa líšia bakteriálne produkty NovaFerm® od konvenčných bakteriálnych produktov? V prvom rade – využívajú spóry baktérií.
Na porovnanie uvádzame niektoré z vlastností oboch skupín.

Konvenčné bakteriálne produkty všeobecne

Doposiaľ sa používali bakteriálne produkty, ktoré:

  1. Riešili zvyčajne len jeden problém – t.j. na každý problém bolo potrebné použiť iný produkt (napr. produkt vhodný len na ošetrenie pozberových zvyškov).
  2. Boli citlivé na slnečné žiarenie – UV nestabilné. Mali intoleranciu na vysoké teploty a mráz. Pri skladovaní bol potrebný kyslík.
  3. Obsahovali vegetatívne baktérie. Všeobecne sa nemôžu miešať s inými látkami ani produktmi na ochranu rastlín. Z toho vyplývalo viac strojových prejazdov po poli a tým aj viac ujazdená a zhutnená pôda.
  4. Príčinou citlivosti sú vegetatívne bunky baktérií, ktoré sa nachádzajú v konvenčných produktoch.

Bakteriálne produkty NovaFerm®

Bakteriálne produkty NovaFerm® majú oproti konvenčným bakteriálnym produktom viacero vylepšení a výhod:

  1. Jeden produkt môže vyriešiť viacero agrotechnických problémov (napr. rozklad strniska, viazanie a syntéza N-P-K, úprava pôdy, FUNGICÍD, podpora rastových faktorov).
  2. Sú odolné voči slnečnému žiareniu – majú UV rezistenciu. Sú tolerantné na vysoké teploty a mráz. Pri skladovaní nepotrebujú kyslík.
  3. Obsahujú spóry baktériíOkrem Antibiotík (kasugamycin, streptomycin) sú miešateľné s akýmkoľvek pesticídom. Čo znamená, že aplikácia baktérií a pesticídov sa môže vykonať v jednom prejazde po poli.
  4. Podstatou veľkej tolerancie je pretrvávajúca forma spór baktérií, ktorá sa nachádza v prípravkoch NovaFerm®.

NovaFerm® baktérie – technológia na báze spór

Spóra                                                         <->            Aktívna bunka baktérie
Odolná, spiaca forma baktérie                           Vegetatívna forma plní v sebe zakódované aktivity

Ako to funguje?

Bunka baktérie sa rozmnožuje nepohlavne priečnym delením. Niektoré druhy sa množia, podobne ako kvasinky, pučaním. Keď je v prostredí veľa živín, bunky zahajujú viac replikácií, čím vznikajú mnohojadrové útvary rozpadajúce sa na samostatné jedince. V nepriaznivých podmienkach prostredia vytvárajú spóry.

Tieto spóry sú vysoko odolné voči: 
mrazu, vysokým teplotám, UV žiareniu, ťažkým kovom, nedostatku vzduchu, vysokým obsahom solí a extrémnym pH hodnotám.

Schematická ukážka buniek baktérií:


Ako vidia spóry baktérií iní ?

Ukážka je vo videu Nové kmene baktérií. Baktérie vs spóry baktérií.

Po kliknutí na Video-link dole sa prehrá video.

 
 
Video Nové kmene baktérií

Ešte príklad: pôda.
V akom stave sa v súčasnosti nachádza naša pôda hovorí článok „Naše půda je ve stavu, kdy požírá sama sebe„.
Biologické hodnoty pôdy môžu pomôcť obnoviť aj produkty NovaFerm® VIVA a NovaFerm® MULTI, a to práve vďaka veľmi životaschopným baktériám, ktoré tieto produkty obsahujú.