Hlúbová zelenina

(kapusta, kel, karfiol, brokolica, kaleráb, kel kučeravý, kel ružičkový)

Obsah sekcie „Hlúbová zelenina“ je zameraný na stručný popis rozšírených chorôb a škodcov u nás pestovanej hlúbovej zeleniny (kapusta, kel, karfiol, brokolica, kaleráb, kel kučeravý, kel ružičkový) spolu s možnosťami ekologickej ochrany.

Možnosti ekologickej ochrany sú uvedené pri každej popisovanej chorobe a škodcovi. Ako ochrana sú použité predovšetkým naše, resp. nami ponúkané prípravky.

Jednotlivé choroby aj škodcovia, spolu s možnosťami ekologickej ochrany proti nim, sú popísané v samostatných častiach:

CHOROBY

  • Nádorovitosť koreňov hlúbovín
  • Vyslepnutie karfiolu
  • Pleseň kapustová (Peronospora parasitica)
  • Alternáriová škvrnitosť hlúbovín (Alternaria brassicicola)
  • Fómová hniloba hlúbovín (Leptoophaeria maculan, anamorfa Phoma lingam)
  • Bakteriálna mokrá hniloba (Erwinia carotovova subsp. carotovova a Pseudomonas marginalis pv. marginalis)
  • Bakteriálna čierna žilkovitosť hlúbovín (Xanthomonas campestris pv. campestris)

ŠKODCOVIA

  • Mlynárik kapustový (Pieris brassicae)
  • Mora kapustová (Mamestra brassicae)
  • Skočky (Phyllotreta spp.)
  • Voška kapustová (Brevicoryne brassicae)
  • Molica lastovičníková (Aleyrodes proletella)