(kapusta, kel, karfiol, brokolica, kaleráb, kel kučeravý, kel ružičkový)
Obsah sekcie „Hlúbová zelenina“ je zameraný na stručný popis rozšírených chorôb a škodcov u nás pestovanej hlúbovej zeleniny (kapusta, kel, karfiol, brokolica, kaleráb, kel kučeravý, kel ružičkový) spolu s možnosťami ekologickej ochrany.
Možnosti ekologickej ochrany sú uvedené pri každej popisovanej chorobe a škodcovi. Ako ochrana sú použité predovšetkým naše, resp. nami ponúkané prípravky.
Jednotlivé choroby aj škodcovia, spolu s možnosťami ekologickej ochrany proti nim, sú popísané v samostatných častiach:
CHOROBY
- Nádorovitosť koreňov hlúbovín
- Vyslepnutie karfiolu
- Pleseň kapustová (Peronospora parasitica)
- Alternáriová škvrnitosť hlúbovín (Alternaria brassicicola)
- Fómová hniloba hlúbovín (Leptoophaeria maculan, anamorfa Phoma lingam)
- Bakteriálna mokrá hniloba (Erwinia carotovova subsp. carotovova a Pseudomonas marginalis pv. marginalis)
- Bakteriálna čierna žilkovitosť hlúbovín (Xanthomonas campestris pv. campestris)
ŠKODCOVIA
- Mlynárik kapustový (Pieris brassicae)
- Mora kapustová (Mamestra brassicae)
- Skočky (Phyllotreta spp.)
- Voška kapustová (Brevicoryne brassicae)
- Molica lastovičníková (Aleyrodes proletella)