Posted on

3. Odporúčanie k ekologickej ochrane vinohradov – 18. 6. 2022

SITUÁCIA

Aktuálna vývojová fenologická fáza viniča je kvitnutie (BBCH 61-68) až koniec kvitnutia (BBCH 69-71) v závislosti od odrody a lokality. Na niektorých odrodách a lokalitách prvé kvetné čiapočky sa uvoľňujú z lôžka, začína rozkvitanie (BBCH 60-61), na iných lokalitách  čiapočky opadávajú.
Podľa % opadaných čiapočiek zo strapcov je vinič vo fenologickej fáze BBCH od 61-68. Ak opadne 20 % čiapočiek, je to BBCH 62, ak opadne 30 % – BBCH je 63, ak 40 % – BBCH 64, atď. Koniec kvitnutia, čiže BBCH 69opadnutých je viac, ako 80 % čiapočiek.
Dňa 09.06. začali podvečer silné búrky, s krúpami (napr. Záhorie, Nitra a okolie a Šaľa). Búrky boli spojené s prietržou mračien, niekde aj s ľadovcom. Podľa meteorológov  môžeme  očakávať  v sobotu 18.06 prúdenie horúceho vzduch, ktoré bude pretrvávať až do 24.6. Po týchto dňoch v niektorých lokalitách môžeme očakávať prehánky až búrky. V iných lokalitách sem-tam prehánky. Vinič po odkvitnutí je vo veľmi citlivej rastovej fáze, z toho dôvodu je nevyhnutné  ošetrenie proti peronospóre aj proti múčnatke.

MÚČNATKA

Erysiphe necator (Schw.); syn. Uncinula necator (Schw.) Burr); syn. Oidium tuckeri (Berk.)

Múčnatka – tak, ako aj iné huby – sa rozmnožuje pohlavne i nepohlavne. Múčnatka môže infikovať svojho hostiteľa (vinič) bez prítomnosti voľnej vody. Treba poznamenať, že tvorba spór múčnatky je podporovaná vysokou vlhkosťou vzduchu, ale rozptýlenie spór sa urýchľuje pri nízkej vlhkosti vzduchu. Veľmi silné infekcie na viniči zvyčajne vznikajú, keď je vlhkosť vzduchu v noci vysoká a cez deň nízka. Optimálna teplota pre múčnatku je 20 – 25 °C. Nepohlavné rozmnožovanie múčnatky je spojené s produkciou konídií, ktoré rýchlo rozširujú chorobu vo vinohradoch. Pokračovať v čítaní: 3. Odporúčanie k ekologickej ochrane vinohradov – 18. 6. 2022

Posted on

Dôležité upozornenie pre pestovateľov viniča

Vážení pestovatelia viniča,

ako sami viete, pre signalizáciu chorôb viniča je, okrem meteorologických podmienok, veľmi dôležité aj správne určenie fenologickej fázy viniča.

V súčasnosti, z týždňa na týždeň, vinič veľmi rýchlo rastie. V niektorých oblastiach sú jasne viditeľné zárodky súkvetí (BBCH 53), v iných sa začínajú nalievať  púčiky kvetov, ktoré sú tesne zovreté (BBCH 55). V mnohých vinohradoch sa zárodky kvietkov začínajú rozvíjať (BBCH 57) a o niekoľko dní nastane kvitnutie.  Samozrejme to závisí aj od druhu odrody viniča.
V tejto v súvislosti Vás chceme upozorniť na výskyt peronospóry na zárodkoch súkvetí Pokračovať v čítaní: Dôležité upozornenie pre pestovateľov viniča

Posted on

2. Odporúčanie k ekologickej ochrane vinohradov – 30. 5. 2022

SITUÁCIA

Aktuálna vývojová fenologická fáza viniča je koncom mája podľa BBCH 53, t. j. vývoj kvetenstva. Zárodky súkvetí v BBCH 53 sú jasne viditeľné.  Na letorastoch sa rozvinulo viac ako 9 listov, ich dĺžka je 60-80 cm, podľa odrody.
Mesiac máj priniesol rozmanité počasie – teplé dni sa striedali s nižšími teplotami až s letnými horúčavami. Striedaním teplých dní s nižšími a vyššími teplotami sa vyvolali mierne zrážky a v horúcich dňoch aj búrky. Na konci mája nás sprevádzali aj horúce letné horúčavy a po nich nižšie teploty. Tým sa menili aj podmienky vzniku a šírenia hubových chorôb viniča.
V lokalitách s miernymi zrážkami, resp. len s ovlhčením listov, je predpoklad vzniku múčnatky. V oblastiach po búrkach a pri vysokých priemerných teplotách, keď rozdiel priemerných teplôt medzi dennou a nočnou teplotou nebol vyšší ako 10 °C, bol predpoklad vzniku peronospóry. Na základe teplého počasia, nízkych zrážok a vyššej nočnej vlhkosti vzduchu, na mnohých lokalitách Slovenska, došlo k splneniu predpokladov pre vznik múčnatky viniča.

MÚČNATKA

Erysiphe necator (Schw.); syn. Uncinula necator (Schw.) Burr); syn. Oidium tuckeri (Berk.)

Múčnatka môže infikovať svojho hostiteľa (vinič) bez prítomnosti voľnej vody. Voľná voda z dažďov je pre múčnatku nežiadúca, môže usmrtiť spóry, ktoré spôsobujú múčnatku.
Treba poznamenať, že tvorba spór múčnatky je podporovaná vysokou vlhkosťou, ale rozptýlenie spór sa urýchľuje pri nízkej vlhkosti vzduchu. Veľmi silné infekcie na viniči zvyčajne vznikajú, keď je vlhkosť vzduchu v noci vysoká a cez deň nízka. Optimálna teplota pre múčnatku je 20 – 25 °C.
Pokračovať v čítaní: 2. Odporúčanie k ekologickej ochrane vinohradov – 30. 5. 2022

Posted on

Kučeravosť broskýň; Vrtivka čerešňová

KUČERAVOSŤ BROSKÝŇ

Ak ste spozorovali na listoch broskýň kučeravosť:
– použiť Folicit 0,4 % (40 ml /10 L vody)

V prípade, ak sú veľmi silno napadnuté listy – nad 60 %:
– použiť Folicit 0,4 % (40 ml/10 L vody) + CuproTonic 0,2 % (20 ml/10 L vody)

VRTIVKA ČEREŠŇOVÁ

V tomto čase treba uskutočniť postrek proti Vrtivke čerešňovej:
– použiť NovaFerm ORION 2 % (200 ml /10 L vody) + BorOil 0,2 % (20 ml/10 L vody)

Posted on

1. Odporúčanie k ekologickej ochrane vinohradov – 12. 5. 2022

SITUÁCIA

Aktuálna vývojová fenologická fáza viniča je rast letorastov . Na letorastoch sa rozvinulo prvých 4-6 listov (letorasty dosahujú dĺžku 5-10 cm) v závislosti od odrody a lokality (BBCH). Mesiac apríl 2022 bol na Slovensku, v porovnaní s normálom rokov 2019-2020, teplotne podnormálny (studený) až silne podnormálny (veľmi studený) v závislosti od lokality.
S nástupom mája 2022 prišlo aj teplejšie  počasie s prínosom zrážok a v mnohých regiónoch s výskytom búrok. S tým súvisí aj ošetrovanie viniča proti múčnatke a to v suchých oblastiach, kde boli zrážky do 10 mm. Tvorba spór múčnatky je podporovaná vyššou vlhkosťou vzduchu, ale rozptýlenie spór sa urýchľuje pri nízkej vlhkosti vzduchu. V lokalitách, v ktorých prevládali búrky s vyšším obsahom zrážok nad 10 mm a teplotami nad 11 °C, sa urýchlil vývoj vegetácie (prírastky letorastov 15 mm), preto je dôležité v týchto vinohradníckych lokalitách  preventívne ošetrenie proti peronospóre viniča.

MÚČNATKA

Erysiphe necator (Schw.); syn. Uncinula necator (Schw.) Burr); syn. Oidium tuckeri (Berk.)

Múčnatka – tak, ako aj iné huby – sa rozmnožuje pohlavne i nepohlavne. Pohlavné štádium produkuje plodnice, pomocou ktorých huba prezimuje v tzv. kleistotéciách. (V súčasnosti sú kleistotéciá v mnohej literatúre nazývané aj ako chasmothecia.) Kleistotéciá majú dôležitú úlohu pre prezimovanie múčnatky. Múčnatka môže infikovať svojho hostiteľa (vinič) bez prítomnosti voľnej vody. Voľná voda z dažďov je pre múčnatku nežiadúca, môže usmrtiť spóry, ktoré spôsobujú múčnatku. Pokračovať v čítaní: 1. Odporúčanie k ekologickej ochrane vinohradov – 12. 5. 2022